Ένα ελαιόδεντρο Κορωνέικης ποικιλίας, περίπου 50 ετών, μπορεί να δώσει περίπου 150 κιλά ελαιοκάρπου. Οι Κορωνέικες ελιές που είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια στη Ζάκρο, είναι μικρές αλλά δίνουν ελαιόλαδο εύγεστο, ποιοτικό και αρωματικό. Όσο για τις αναλογίες, χρειάζεσαι 4 κιλά ελιές περίπου για την παραγωγή ενός κιλού λαδιού, αν τις συλλέξουμε Νοέμβρη και Δεκέμβρη. Τον Ιανουάριο, περίπου 3 κιλά ελιές μας δίνουν 1 κιλό ελαιόλαδο. Αυτοί οι μήνες, είναι το καλύτερο χρονοδιάγραμμα για την ελαιοσυγκομιδή, επειδή το φρούτο βρίσκεται στο κατάλληλο στάδιο ωρίμανσης. Είναι αρκετά ώριμο, ώστε να παράγει περισσότερο και καλύτερης ποιότητας ελαιόλαδο με διακριτή φρουτώδη αίσθηση. Τον Οκτώβριο, συλλέγεται ο ελαιόκαρπος για την παραγωγή ελαιόλαδου πρώιμης εσοδείας ή αλλιώς αγουρελαίου. Τότε, 7 κιλά ελιές χρειάζονται για την παραγωγή ενός κιλού ελαιολάδου με τα μέσα που έχουμε. Παρά τη μικρότερη απόδοση, το ελαιόλαδο αυτό, το «ομφάκινον» ή «ωμοτριβές» κατά τους αρχαίους πρόγονους μας, διαθέτει έντονη πικάντική γεύση και αίσθηση καψίματος στο λαιμό, ένδειξη ιδιαίτερα υψηλής συγκέντρωσης αντιοξειδωτικών στοιχείων.