Ακολουθήστε μας

FAQ

Διαχείριση στο ελαιουργείο

Το νερό της Ζάκρου έρχεται άφθονο και ποιοτικό από τις φυσικές πηγές των βουνών, συγκεντρώνεται στο ποτάμι και καταλήγει στη θάλασσα. Στην περιοχή μας, μελετάται κρατικό πρόγραμμα κατασκευής φράγματος για την αποθήκευση του. Είναι ένα δώρο της φύσης που μας επιτρέπει να το χρησιμοποιούμε καθαρό και με φυσική ροή, χωρίς πρόσθετη χρήση ενέργειας, για την πλύση του ελαιόκαρπου στο ελαιοτριβείο. Μετά την χρήση του, καταλήγει στις δεξαμενές λυμάτων για εξάτμιση. Στόχος του Συνεταιρισμού για το μέλλον, εφόσον οι ανάλογοι πόροι το επιτρέψουν, είναι η κατασκευή ειδικού χώρου ανακύκλωσης.
Τα φύλλα που συλλέγονται από τα αποφυλλωτηρια που ξεχωρίζουν τον καθαρό ελαιόκαρπο, μαζεύονται σε σιλό και διανέμονται ως εκλεκτή ζωοτροφή στους κτηνοτρόφους της περιοχής μας, συμβάλλοντας στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βιοδραστικά συστατικά όπως η ελαιοευρωπαΐνη και υδροξυτυροσόλη που διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μελετάται πρόγραμμα διαλογής και χρήσης για τους σκοπούς έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων.
Στο τέλος της διαδικασίας της ελαιοπαραγωγής, με σε ειδικό φυγοκεντρικό μηχάνημα, ο πυρήνας (κουκούτσι) της ελιάς και τα υπόλοιπα στερεά κατάλοιπα, διαχωρίζονται από το λάδι και το νερό και αποθηκεύεται σε ξεχωριστό χώρο για να διοχετευθεί στη συνέχεια σε πυρηνελαιουργεία. Αποτελεί την πρώτη ύλη για την παραγωγή πυρηνέλαιου αλλά και καύσιμης ύλης για την παραγωγή ενέργειας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων και στην οικιακή θέρμανση, ως οικονομικότερη και οικολογικότερη εναλλακτική, έναντι άλλων καυσίμων. Η ελιά όπως βλέπουμε, είναι ένα ευλογημένο δέντρο, δώρο για τον άνθρωπο, ως και το τελευταίο χιλιοστό της.

Ελαιοκαλλιέργεια

Ένα ελαιόδεντρο Κορωνέικης ποικιλίας, περίπου 50 ετών, μπορεί να δώσει περίπου 150 κιλά ελαιοκάρπου. Οι Κορωνέικες ελιές που είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια στη Ζάκρο, είναι μικρές αλλά δίνουν ελαιόλαδο εύγεστο, ποιοτικό και αρωματικό. Όσο για τις αναλογίες, χρειάζεσαι 4 κιλά ελιές περίπου για την παραγωγή ενός κιλού λαδιού, αν τις συλλέξουμε Νοέμβρη και Δεκέμβρη. Τον Ιανουάριο, περίπου 3 κιλά ελιές μας δίνουν 1 κιλό ελαιόλαδο. Αυτοί οι μήνες, είναι το καλύτερο χρονοδιάγραμμα για την ελαιοσυγκομιδή, επειδή το φρούτο βρίσκεται στο κατάλληλο στάδιο ωρίμανσης. Είναι αρκετά ώριμο, ώστε να παράγει περισσότερο και καλύτερης ποιότητας ελαιόλαδο με διακριτή φρουτώδη αίσθηση. Τον Οκτώβριο, συλλέγεται ο ελαιόκαρπος για την παραγωγή ελαιόλαδου πρώιμης εσοδείας ή αλλιώς αγουρελαίου. Τότε, 7 κιλά ελιές χρειάζονται για την παραγωγή ενός κιλού ελαιολάδου με τα μέσα που έχουμε. Παρά τη μικρότερη απόδοση, το ελαιόλαδο αυτό, το «ομφάκινον» ή «ωμοτριβές» κατά τους αρχαίους πρόγονους μας, διαθέτει έντονη πικάντική γεύση και αίσθηση καψίματος στο λαιμό, ένδειξη ιδιαίτερα υψηλής συγκέντρωσης αντιοξειδωτικών στοιχείων.
Τα προϊόντα μας παράγονται με ορθολογική χρήση φυτοπροστατευτικών και εδαφοβελτιωτικών προιόντων, σε συμφωνία με τις προδιαγραφές της ΕΕ, ώστε να είναι απόλυτα ασφαλή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επενδύουμε διαρκώς σε μια υγιή σοδειά, εφαρμόζοντας ήδη πολλές από τις πρακτικές της βιολογικής γεωργίας όπως είναι η τοποθέτηση παγίδων για την προσέλκυση και αντιμετώπιση των φυσικών εχθρών της ελιάς. Η μετατροπή μιας συμβατικής ελαιοκαλλιέργειας σε καθ’ολοκληρίαν οργανική, είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, ωστόσο εφαρμόζεται πιλοτικά σε επιλεγμένους ελαιώνες και φιλοδοξούμε σύντομα να διαθέσουμε και αυτό το προϊόν στην αγορά, ικανοποιώντας το ενδιαφέρον του κοινού μας.

Προκλήσεις και στόχοι

Στόχος μας το τρέχον διάστημα, είναι να εξελίξουμε την παραγωγική μας διαδικασία σε σύγκλιση με τις απαιτήσεις του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Εργαζόμαστε πάνω σε μεθόδους καλλιέργειας με στόχο την αειφορία και επενδύουμε στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Εργαζόμαστε στην δόμηση της ταυτότητας της επωνυμίας μας και στην άμεση επαφή με το κοινό των καταναλωτών μας. Σημαντικός στόχος μας είναι, να γνωρίσουν οι καταναλωτές ελαιολάδου την περιοχή μας, την κουλτούρα της ζωής γύρω από την ελιά και την πραγματική αξία του προϊόντος που έγκειται στην συνεισφορά του στην υγεία και στην διατήρηση των αγροτικών κοινοτήτων, ώστε να παράγουν απρόσκοπτα αληθινή τροφή, για όλο τον κόσμο.
Οι προκλήσεις εμφανίζονται όταν υπάρχουν έντονες κλιματικές μεταπτώσεις, όπως όταν η ζέστη είναι υπερβολική και η ξηρασία παρατεταμένη. Μαζί με τους νότιους άνεμους, επηρεάζουν την καρπόδεση. Εντός της προστατευόμενης περιοχής ΝΑΤΟΥΡΑ των Ορέων της Ζάκρου και του Γεωπάρκου Σητέιας, η οποιαδήποτε παρέμβαση στο φυσικό τοπίο και τις ευαίσθητες ισορροπίες της βιοποικιλότητας, που συνεπάγεται, αποτελεί απειλή της ισορροπίας του ευρύτερου οικοσυστήματος. Διαφυλάσσουμε τον παρθένο χαρακτήρα του φυσικού μας περιβάλλοντος που είναι αναπόσπαστο μέρος του πλούτου και της ποιότητας της τροφής που παράγεται εδώ, για όλα τα μέρη του κόσμου. Το ελαιόλαδο είναι δικαίωμα για τον άνθρωπο και θέλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την παραγωγή και την διανομή του όπως έκαναν γενιές και γενιές 4000 ετών τουλάχιστον, πριν από εμάς.

Προσλήψεις εργατικού δυναμικού

Η προσφορά είναι ικανοποιητική ωστόσο είμαστε πάντοτε ανοιχτοι σε νέες συνεργασίες καθώς η δουλειά δε λείπει! Το εργατικό δυναμικό αποτελείται από τις ίδιες τις οικογένειες των παραγωγών, από κατοίκους της περιοχής αλλά και εποχιακούς εργάτες που καλύπτουν τις ανάγκες μας και εξασφαλίζουν τάχιστη συγκομιδή και μεταφορά της σοδειάς στο ελαιοτριβείο μέσα σε λίγες ώρες. Η ταχύτητα της παραγωγής στη συνέχεια, που γίνεται σε δύο γραμμές με σύστημα κοινής άλεσης, διασφαλίζει τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια του καρπού, που θα δώσει το φυσικό του χυμό. Η συγκομιδή για μας είναι γιορτή και παραδοσιακά μια από τις ωραιότερες εποχές του χρόνου. Είναι χαρά μας να προσφέρουμε εργασία σε πρόθυμους ανθρώπους που όχι μόνο θέλουν να βγάλουν τα προ το ζήν, αλλά εκτιμούν κι την επαφή με τη γη και τη φύση, εκτελώντας μια εργασία που είναι απόλυτα συμβατή με την ανθρώπινή φύση και λειτουργικότητα του ανθρωπίνου σώματος. Οι προσλήψεις ξεκινούν τον Οκτώβριο. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να υποβάλλετε το αίτημα σας στο [email protected].

Θέλω να λαμβάνω νέα!