Η ελιά στην περιοχή της Ζάκρου, καλλιεργείται εδώ και 4000 χρόνια, από την εποχή των Μινωιτών. Η περιοχή, ήταν επίσης γεμάτη αυτοφυή, εξευγενισμένα ελαιόδεντρα, ιδιαίτερα κοντά στη ροή των πηγαίων υδάτων. Από τον 19ο αιώνα και τη συστηματική φύτευση, οι ελαιώνες υπερπολλαπλασιάστηκαν και η ποικιλία είναι πια, σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα Κορωνέικη.
Η Κορωνείκη ή αλλιώς λιανολιά, ψιλολιά, λαδολιά, κορωνιά, βατσικη και Κρητικιά, είναι μια ποικιλία με μικρό καρπό, που όμως παράγει πολύ καλή ποιότητα εύγευστου, αρωματικού ελαιολάδου με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες. Ευδοκιμεί στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη, όπου είναι άριστα προσαρμοσμένη στις τοπικές συνθήκες.
Με διεθνείς διακρίσεις και προϊόντα Προστευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, η Σητειακή γη, δεν είναι τυχαία, ένας από τους καλύτερους ελαιώνες του κόσμου.
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με εκλεκτά ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά. Για την παραγωγή του, καλλιεργείται αποκλειστικά ποικιλία Κορωνέικη σε μοναδικές φυσικές συνθήκες με συγκεκριμένες καλλιεργητικές μεθόδους.
Ανάμεσα στα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Σητεία Λασιθίου Κρήτης, ξεχωρίζει το έξτρα παρθένο Ελαιόλαδο της Ζάκρου, χάρη στην δική του μοναδική υπογραφή φινετσάτων αρωμάτων. Στα ιδιαίτερα οργανοληπτικά και φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του, συμβάλουν εκτός από τις ορθολογικές καλλιεργητικές πρακτικές και μια σειρά φυσικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.
Αποτέλεσμα αυτής της φυσικής και ανθρώπινης συνεργασίας, είναι ένα ελαιόλαδο ιδιαίτερα ντελικάτο στη γεύση, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και ακόρεστα λιπαρά, φρουτώδες, μέσης έντασης, καλά ισορροπημένο, μέτρια πικάντικό και πικρό, με αρμονική ευχάριστη γεύση και μακρά επίγευση.
Ενδιαφέρον: Οι Σεφ και οι λάτρεις της μαγειρικής αγαπούν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Ζάκρος Πολιτεία Ελαιολάδου ιδιαίτερα, γιατί η γεύση του δεν επισκιάζει τις υπόλοιπες γεύσεις ενός πιάτου αλλά αντίθετα τις αναδεικνύει, ως ιδανικό γαστρονομικό φόντο.
Η περιοχή των Ορέων της Ζάκρου που καλύπτει τις δυτικές, ανατολικές και νότιες ορεινές περιοχές της κωμόπολης της Ζάκρου, έως και τον Ξηρόκαμπο, είναι μέρος του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Σητέιας και προστατευόμενη περιοχή Νατούρα 2000 με διάσπαρτες θέσεις παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος, σπάνια πανίδα, χλωρίδα και σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους. Αιωνόβια και υπερ-αιωνόβια μινωικά ελαιόδεντρα καλλιεργούνται ακόμη και σήμερα εδώ.
Ένα τέτοιο φυσικό περιβάλλον, που είναι αναπόσπαστο μέρος της αξίας του προιόντος και της περιοχής μας, επιτάσσει ως απόλυτη προτεραιότητα, την προστασία του. Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζάκρου, εφαρμόζεται μοντέλο ποιοτικής γεωργικής παραγωγής με τη στήριξη της επιστήμης. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο παράγεται με απόλυτα φυσικό τρόπο και εκσυγχρονισμένο εξοπλισμό, με σεβασμό στους ρυθμούς της φύσης.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου επενδύει διαρκώς σε μια υγιή σοδειά. Οι εισροές για την θρέψη των ελαιοδέντρων, γίνονται συμπληρωματικά, ορθολογικά και στοχευμένα, κατόπιν αναλύσεων των συγκεκριμένων αναγκών του ελαιώνα (αναλύσεις εδάφους, νερού, καρπών). Η διαχείριση του εδάφους γίνεται με μηχανικές μεθόδους, ώστε να αερίζεται και να καθαρίζεται από τα ζιζάνια φυσικά.
Εικόνα: Θρυμματισμός κλαδιών με ειδικά μηχανήματα με σκοπό την χρήση των υπολειμμάτων της κλάδευσης στην καλλιέργεια. Από το ελαιόδεντρο, τίποτα δεν πάει χαμένο.
Για την προστασία της ελιάς από τους φυσικούς της εχθρούς, εφαρμόζονται ήδη συντονισμένα, πολλές οικολογικές πρακτικές. Παράδειγμα είναι η τοποθέτηση παγίδων για την προσέλκυση και αντιμετώπιση τους. Οι ψεκασμοί εναντίον του Δάκου, είναι δολωματικοί από εδάφους, με σκευάσματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Γεωργίας για την περιοχή μας. Η παρακολούθηση των ελαιώνων από γεωπόνους είναι συνεχής, ώστε να υπάρχει σύγκλιση με τις προδιαγραφές της Ε.Ε. και των προτύπων που εφαρμόζονται.
Ακολουθούνται όλες οι διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης ποιότητας σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας. Από την εκπαίδευση και την εφαρμογή ορθών καλλιεργητικών πρακτικών από τους παραγωγούς, μέχρι την εύρυθμη και σύμφωνη με τα πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας, λειτουργεία των εγκαταστάσεων του Συνεταιρισμού. Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή ενός, απόλυτα ασφαλούς για τον καταναλωτή, ποιοτικού τελικού προϊόντος, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων, σε συνεργασία με τη φύση.
Στο τομέα της βελτίωσης ποιότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος, έχει γίνει σημαντική επένδυση από το Συνεταιρισμό από το 2015, με την συμμετοχή του, για δυο συνεχόμενες τριετίες, ως Οργάνωσης Παραγωγών, στην εφαρμογή προγράμματος εργασίας των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.). Οι δραστηριότητες του προγράμματος επικεντρώνονται στον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών ελαιοκαλλιέργειας, στην ενδυνάμωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων, στην εκπαίδευση των παραγωγών, στην προμήθεια εξοπλισμού και την ανάπτυξη, εφαρμογή και πιστοποίηση Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.
Οι παραγωγοί εκπαιδεύονται διαρκώς σε θέματα όπως προσδιορισμό ανθρακικού αποτυπώματος, ορθές πρακτικές λίπανσης, πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων, επεξεργασία και αξιοποίηση υπολειμμάτων κλαδέματος, δημιουργία κομποστ, δειγματοληψία εδάφους.