Ακολουθήστε μας
Zakros village Zakros Politeia Coop

Η ζωή στο χωριό

Ο παλμός της Ζάκρου συντονίζεται με αυτόν της φύσης. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους, μεγαλύτεροι και νεότεροι, είναι παραγωγοί. Ακολουθούν τον κύκλο της ελιάς, φροντίζοντας την, κάθε εποχή, σε κάθε της ανάγκη. Τότε, κάτι μαγικό συμβαίνει. Αναδύεται μια εγγενής χαρά και η κούραση στο τέλος της μέρας, είναι γλυκιά και ικανοποιητική.

/uploads/Zakros_village_square.jpg

Πλατεία

Η καρδιά κάθε χωριού χτυπά στην πλατεία. Εδώ, χειμώνα - καλοκαίρι, νέοι και μεγαλύτεροι, θα σταματήσουν για το καφεδάκι τους, θα συζητήσουν για τις εργασίες και τα νέα της ημέρας. Το βράδυ, θα αποσπερίσουν με ρακί, μεζεδάκια, ανταλλαγή απόψεων και αστεία. Όλος ο κόσμος, ντόπιοι και φίλοι επισκέπτες, γίνεται μια παρέα.

/uploads/Ros-Daly_Spring_zakros_panigiria2.jpg

Πανηγύρια

Η Γιορτή Νερού είναι ονομαστό πανηγύρι. Γίνεται κάθε χρόνο 21 Ιουλίου στην πηγή της Ζάκρου, με παραδοσιακή Κρητική μουσική και Σητειακό βιολί. Η είσοδος είναι ελεύθερη και προσφέρονται παραδοσιακοί μεζέδες, ρακί και κρασί, όλα από Ζακρίτες παραγωγούς που θα σου μεταδώσουν το κέφι τους! Μεγάλα πανηγύρια είναι ακόμη, της Υπαπαντής στις 2 Φεβρουαρίου και της Μεταµόρφωσης του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου.

/uploads/Ag.Andonios_Zakros_resized.jpg

Εκκλησίες

Στην ενορία της Ζάκρου βρίσκονται σήμερα 8 Ιεροί Ορθόδοξοι Ναοί, ρυθμού Βασιλικής, που χρονολογούνται από τα μέσα και τα τέλη του 19ου αιώνα. Με θέα που κόβει την ανάσα, ή βυθισμένοι στην καρδιά του πρασίνου, σε προσκαλούν να τους εξερευνήσεις. Αξίζει να θαυμάσεις την αρχιτεκτονική και τις αγιογραφίες τους, αλλά και να μάθεις τις εκπληκτικές μικρές ιστορίες που κρύβουν.

Πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα

Διατήρηση και διάδοση της ιστορίας και των εθίμων της περιοχής. Απόλαυση του φυσικού τοπίου και επαφή με φίλους από όλο τον κόσμο. Έτσι περνάμε το χρόνο μας, ντόπιοι και επισκέπτες του χωριού.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Το Mουσείο Φυσικής ιστορίας βρίσκεται στο Πολύκεντρο της Πάνω Ζάκρου και μπορείς να το επισκεφθείς για να μάθεις τα πάντα για την νεότερη ιστορία, τις διαδρομές, τα αξιοθέατα, αλλά και την προϊστορία της περιοχής. Θα εξετάσεις διαβρωμένα πετρώματα, θα μάθεις πως 1500000 εκ. χρόνια πρίν, η ξηρά ανυψώθηκε σε σχέση με τη στάθμη της θάλασσας, πως δημιουργήθηκαν τα φαράγγια, όπως και λεπτομέρειες για το φυτικό και ζωικό βασίλειο της περιόδου, μέσα από τα απολιθώματα.

Μάθε περισσότερα στο Ψηφιακό Μουσείο Ζάκρου
Zakros water museum resized

Μουσείο Νερού και Υδροκίνησης

Το μουσείο δημιουργήθηκε το 1997 από τρεις νερόμυλους παλαιών Ζακριτών που χρονολογούνται πρίν το 1900 και αναστηλώθηκαν σε εκθεσιακούς χώρους, τους νερόμυλους της Μπριλάκαινας, του Ροδονοβαγγέλη και του Ξώπαπα. Μπορείς να καταλάβεις τη χρήση των χώρων, να δεις τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν και να μάθεις ιστορίες από τη ζωή στο χωριό παλιότερα.

Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου «Μελίων»

Στο χωριό θα βρεις παραδοσιακά γλυκά βασισμένα στο ελαιόλαδο, φτιαγμένα με ταλέντο και μεράκι από τις προκομμένες Ζακρίτισσες. Πάρε μαζί σου απαραιτήτως μελομακάρονα, ξεροτήγανα, σταφιδωτά και καλιτσούνια, από τον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζάκρου «Μελίων».

Zakros Radio

Ραδιοφωνικός Σταθμός

Η Ζάκρος διαθέτει ακόμα και ενεργό διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό από το 2013, οπότε είχε ξεκινήσει να εκπέμπει στα fm. Mε ραδιοφωνικές παραγωγές από μικρούς και μεγάλους ντόπιους, με ποικιλία μουσικών ειδών, από παραδοσιακή Κρητική μέχρι ροκ και μέταλ, μεταδίδει 24/7 νέα, εικόνες και τον παλμό της περιοχής, κρατώντας επαφή μέσω του δραστήριου chat, με τους φίλους σε όλο τον κόσμο.

Άκου Zakros Radio
Zakros cultural association cleaning

Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος

Στο χωριό λειτουργεί Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος που κάνει σπουδαία κοινωφελή έργα για το χωριό με προσωπική εργασία και βοήθεια υποστηρικτών και φίλων. Συχνά διοργανώνει πολιτιστικές δραστηριότητες όπως μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, μαθήματα σκακιού, επιμορφωτικές ημερίδες, εθελοντικές δράσεις για το περιβάλλον και πολλά άλλα. Οι πρωτοβουλίες του είναι πολύ ουσιαστικές για τον τόπο και η συμμετοχή της κοινότητας και ειδικά των παιδιών, που από τρυφερή ηλικία μαθαίνουν την αξία της ομαδικότητας, είναι μοναδική.

Φωτογραφία: Νεαρά μέλη του Συλλόγου σε δράση καθαριότητας του χωριού

Παρακολούθησε τη δράση του Συλλόγου
Geopark Trail Zakros 3 web

Geopark trail

Κάθε χρόνο, αθλητές από όλα τα μέρη της χώρας και του κόσμου, διασχίζουν τα μονοπάτια του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Σητείας. Αγώνες ορεινού τρεξίματος ανάμεσα στους οικισμούς, ανωμάλου δρόμου στην Κάτω Ζάκρο, πεζοπορίας σε πάνω και Κάτω Ζάκρο και αναρρίχησης στο Φαράγγι των Νεκρών, οργανώνονται με την υποστήριξη των πολιτιστικών συλλόγων των γύρω οικισμών, δηλαδή Ζάκρου, Ζίρου, Σιτάνου και Αδραβάστων. Τους αγώνες υποστηρίζουν ακόμη, οι τοπικόι φορείς και δεκάδες επιχειρηματίες της εστίασης, της φιλοξενίας και της τοπικής παραγωγής.

Zakros hikes 5

Μονοπάτια στα λιόφυτα

Τα μονοπάτια της Πάνω Ζάκρου είναι γεμάτα κηπούλια, αμπέλια και εύφορους αμπελώνες. Αξίζει μια βόλτα ανάμεσα τους με τα πόδια ή με ποδήλατο, ανάλογα με την ευκολία του μονοπατιού που θα επιλέξεις. Η επαφή με τη γη και τους ήχους της φύσης, το απαλό θρόισμα του ανέμου, το παιχνίδισμα με τον ήλιο, τα κελαηδίσματα των πουλιών, η ατμόσφαιρά που μυρίζει θυμάρι και σκίνο, θα σε γαληνέψει.

Road Cleaning Zakros Hiking

Ο Γύρος της Ζάκρου

Για όσους αναζητούν περισσότερη δράση, οι κάτοικοι της Ζάκρου και ο Πολιτιστικός σύλλογος σηματοδότησαν το "Γύρο της Ζάκρου" ένα μονοπάτι που ξεκινά από την είσοδο του χωριού και διασχίζει ανηφορικά το ρέμα που κατεβάζει τα νερά της πηγής της Ζάκρου όταν υπερχειλίζει, με κατάληξη στον Μέσα μύλο. Ακόμα και τους μήνες που δεν υπάρχει νερό, η περιοχή είναι πανέμορφη και γεμάτη βλάστηση. Δείκτης δυσκολίας 2-3.

/uploads/Olive_Groves_Stroll_Zakros-2_small.jpg

Επισκέψου τη Ζάκρο

Σχεδίασε την επίσκεψη σου στην Πολιτεία Ελαιολάδου. Ζήσε από κοντά τον κύκλο ζωής της φύσης, την ηρεμία γύρω από την ελιά και εξερεύνησε τα μονοπάτια του χωριού.

Zakros Elea Pylae

Θέλω να λαμβάνω νέα!