Η επαρχία Σητείας, βρίσκεται στο Νομό Λασιθίου, στο ανατολικό άκρο της Νήσου Κρήτης. Οι εκτάσεις της στο μεγαλύτερο μέρος τους, είναι ημιορεινές και ορεινές. Λίγες είναι οι πεδινές, κοντά στα παράλια. Τα εδάφη της Σητείας χρησιμοποιούνται για γεωργικές καλλιέργειες και βοσκότοπους. Τα δυο είδη που καλλιεργούνται πιο πολύ, είναι η ελιά και το αμπέλι. Έχουμε και εξαιρετικό μέλι που αν και η παραγωγή του είναι πιο περιορισμένη, η ποιότητα του είναι μοναδική.
Τα ημιορεινά εδάφη της Σητείας εκτός από την ποικιλία της γεωμορφολογίας τους, είναι και γόνιμα, γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Είναι ασβεστολιθικά εδάφη που προέρχονται από ιζηματογενή απόθεση και είναι πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο και έχουν ουδέτερο έως ελαφρά αλκαλικό ph. Οι ιδιότητες αυτές του εδάφους, συμβάλουν σε υψηλές συγκεντρώσεις αρωματικών συστατικών στον ελαιόκαρπο.
Fact: Το ανάγλυφο του εδάφους και τα γεωλογικά του χαρακτηριστικά, συμβάλλουν στην ανώτερη ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου τόσο σε χημικά όσο και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.
Οι παραγωγοί της επαρχίας Σητείας διαχειρίζονται το έδαφος με μηχανικές μεθόδους, ώστε να καθαρίζεται από τα ζιζάνια, να αξιοποιείται η εδαφική υγρασία και να αερίζεται το χώμα. Κάνουν αναλύσεις εδάφους με τις οποίες διαπιστώνουν τις πραγματικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, ώστε από την μία να έχει η λίπανση τους αποτελεσματικότητα και από την άλλη, να αποφεύγουν τις υπερλιπάνσεις, που επιβαρύνουν με υπολείμματα τον υδροφόρο ορίζοντα.