Ελαιόλαδο στη μαγειρική

Olive oil cooking general

Φινίρισμα, σοτάρισμα, ψήσιμο, τηγάνισμα, BBQ και γλυκά, τέλειο για όλα!

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, έχει τόσο γεμάτη και φρέσκια γεύση! Το ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης που παράγεται στη Ζάκρο, έχει εξαιρετικά ντελικάτο άρωμα. Μέσο φρουτώδες, ήπια πικάντικο και πικρό, αναδεικνύεται ιδανικά όταν προστεθεί ωμό, ως άρτυμα στη σαλάτα ή ως φινίρισμα στο πιάτο. Ακόμη και πάνω σε μια απλή φέτα ψωμιού με λίγο αλάτι, είναι ένα εξαιρετικό και πέντανόστιμο σνακ. Αν περιχύσουμε με ελαιόλαδο φρεσκομαγειρεμένα ζυμαρικά, βραστές πατάτες, λαχανικά ή ρύζι, ενώ είναι ακόμα ζεστά, η γεύση τους απογειώνεται! Τι γίνεται όμως με τη μαγειρική, πως αντιδρά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στο τηγάνισμα και το σωτάρισμα, το ψήσιμο, το BBQ, και τα επιδόρπια;

Το βράσιμο των τροφών, το μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία, το ελαφρύ σοτάρισμα και το ψήσιμο στο φούρνο, είναι γενικά πιο υγιεινές επιλογές μαγειρέματος. Το ελαιόλαδο μπορεί σε όλες αυτές τις περιπτώσεις να συντροφέψει τέλεια τη μαγειρική μας, ως το πιο υγιεινό φυτικό λίπος, πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά όπως ελαϊκό οξύ.

Fact: Σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό (Ε.Ε.) υπ’αρ. 432/2012, η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών από ακόρεστα λιπαρά, (όπως είναι τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα) στη διατροφή, συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

TIP: Ένα μυστικό για τη χρήση του ελαιόλαδου στο μαγέιρεμα, είναι να σκεφτούμε τα αρώματα που του χαρίζει η ζωή που αναπτύσσεται γύρω από την ελιά. Θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο, σκίνος, αλαδανιά, μυρτιά, χαρούπι, δυόσμος, μέντα, μαντζουράνα, βασιλικός και φρούτα όπως σταφύλια, μήλα, αχλάδια, πορτοκαλι, λεμόνι και κίτρο, είναι απλώς μερικά, από τα είδη που φύονται γύρω και μέσα στους ελαιώνες της Ζάκρου, είτε μόνα τους είτε με την ανθρώπινη φροντίδα. Μεταδίδουν τα αρώματα τους στο ελαιόλαδο και μας καθοδηγούν, ως προς το ποιές είναι οι πρώτες ύλες που θα αναδείξει τέλεια το ελαιόλαδο μας! Ας πούμε, ένα κέικ με εσπεριδοειδή και ελαιόλαδο, έχει εντυπωσιακά αρμονική γεύση.

Ενδιαφέρον: Η πλούσια χλωρίδα της περιοχής της Ζάκρου που είναι, προστατευόμενη περιοχή Νατούρα 2000, και μέρος του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Σητέιας της Ουνέσκο, συνεισφέρει στην συμβιωτική σχέση των ελαιόδεντρων με πολλά αρωματικά και θεραπευτικά φυτά που διακριτικά μεταδίδουν στο ελαιόλαδο, τα αρώματα τους.