Ντολμαδάκια | Γκουρμέ παράδοση

Dolmadakia gourmet

Οι μικροί αυτοί μεζέδες της άνοιξης και του καλοκαιριού, έχουν εξαιρετικά γκουρμέ φιλοσοφία

Τα ντολμαδάκια, τα λες και finger food. Κυριολεκτικά σαν δάχτυλα ή σαν πουράκια, τρώγονται πολύ εύκολα, περικλείοντάς δεκάδες γεύσεις σε μια μπουκιά. Μόνο τα καλύτερα, ο αφρός των λαχανικών, μπαίνει στη γέμιση τους, δίνοντάς της γλυκιά γεύση, που κοντράρεται από την λεμονάτη οξύτητα των φύλλων της αμπέλου. Την φρέσκια γεύση των φύλλων, μπορούμε να τονώσουμε με μερικές σταγόνες λεμόνι στο πιάτο. Σερβίρονται με γιαούρτι, ξύγαλο ή τζατζίκι και τρώγονται ακόμα πιο ευχάριστα κρύα, μετά από ένα δροσιστικό μπάνιο σε κάποια Ελληνική θάλασσα!

Συνταγή

Γέμιση: ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ τα λαχανικά και τα μυρωδικά, μαζί με 150 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Ζάκρος Πολιτεία Ελαιολάδου και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε πάλι και αφήνουμε στην άκρη το μείγμα για 10 λεπτά ώστε να ενωθούν οι γεύσεις. Είτε τα κληματόφυλλά μας είναι φρέσκα είτε σε άλμη/κατεψυγμένα, τα βουτάμε σε καυτό νερό για 5 δευτερόλεπτα, τα ανασύρουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σέ ένα πιάτο, το ένα πάνω στο άλλο.

Εκτέλεση: Ένα ένα απλώνουμε τα κληματόφυλλα στο χέρι μας με την πίσω πλευρά του φύλλου (νεύρα) να κοιτάει προς τα πάνω. Στο κέντρο του φύλλου, τοποθετούμε ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού γέμιση. Σκεπάζουμε τη γέμιση με την δεξιά και με την αριστερή πλευρά του φύλλου και στη συνέχεια κυλάμε το φύλλο από κάτω προς τα πάνω σπρώχνοντας τις άκρες, αν προεξέχουν, προς τα μέσα, ώστε να σχηματιστεί ένα «πουράκι».

Εν τω μεταξύ, έχουμε τοποθετήσει μια στρώση κληματόφυλλα στον πάτο της κατσαρόλας και πάνω της τοποθετούμε προσεκτικά και κυλινδρικά τα ντολμαδάκια μας, το ένα δίπλα στο άλλο, κολλητά. Αφού ολοκληρώσουμε τη μια στρώση, περνάμε στην επόμενη, μέχρι να γεμίσει η κατσαρόλα. Ρίχνουμε νερό στους ντολμάδες να φτάσει λίγο πιο κάτω από τη στάθμη τους (να μην σκεπάζονται τελείως) και ρίχνουμε τα υπόλοιπά 50 ml ελαιόλαδου και λίγο αλάτι. Τοποθετούμε ένα πιάτο πάνω στους ντολμάδες, το οποίο θα πρέπει να κοιτάει προς τα κάτω. Ξεκινάμε να μαγειρεύουμε με δυνατή φωτιά και μόλις το φαγητό αρχίζει να βράζει, χαμηλώνουμε κι σιγομαγειρέυουμε για 45 λεπτά με κλειστό καπάκι. Το πιάτο θα βοηθήσει τα ντολμαδάκια να μείνουν σταθερά και να μην ξετυλιχθούν. Κάθε τέταρτο, ελέγχουμε μήπως το φαγητό μας έχει πιεί όλο του το νερό κι μόνο αν χρειάζεται, προσθέτουμε επιπλέον. Κλείνουμε το μάτι κι αφήνουμε το φαγητό μας να ηρεμήσει για 10 λεπτά. Σερβίρουμε είτε αμέσως, είτε αρκετή ώρα αφού κρυώσει το φαγητό.

Προαιρετικά μπορούμε να καθαρίσουμε μια μεσαία πατάτα, να την αδειάσουμε από το εσωτερικό της με ένα κουτάλι, να τη γεμίσουμε και να την τοποθετήσουμε όρθια ανάμεσα στα ντολμαδάκια καθώς τα στρώνουμε, στον πάτο της κατσαρόλας. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με ένα μέτριο κολοκυθάκι. Θα εμπλουτίσει τη γεύση των ντολμάδων και θα τραβήξει τα νόστιμα υγρά από τα ξινούτσικα κληματόφυλλα. Τυχερός αυτός που θα το φάει ;-)

Μερίδες: 7

Χρόνος: 1h 30m

Δυσκολία:


Συστατικά

  • Φύλλα αμπέλου (κληματόφυλλα) αν είναι δυνατόν τρυφερά (νεαρά), φρέσκα ή σε άλμη, 700 γρ.
  • Ρύζι γλασέ 500γρ
  • Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Ζάκρος Πολιτεία Ελαιόλαδού 200ml
  • 2 ή 3 μέτριες ντομάτες τριμμένες
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια τριμμένα
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες ή ψιλοκομμένες
  • 1 μικρό κολοκύθι τριμμένο
  • 1 αγκινάρα ή μελιτζάνα τριμμένη
  • 1 μικρό καρότο τριμμένο
  • 1 μικρή πατάτα τριμμένη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 6 μεγάλά φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κύμινο
  • Ρίγανη