Εθιστική γεύση με τον καφέ ή το τσάι. Υψηλή διατροφική αξία.
Απλή εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή. Βγαίνουν πολλά κουλουράκια, για όλη την οικογένεια. Διατηρούνται για μέρες σε κλειστό δοχείο και συνοδεύουν άριστα τον καφέ, το τσάι ή τον χυμό. Το σουσάμι, έχει αντιβακτηριδιακή δράση, περιέχει σησαμίνη που βοηθά στο μεταβολισμό του λίπους στον οργανισμό και αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει το δέρμα από καρκίνο και γήρανση. Βοηθά στην μείωση της χοληστερόλης στο αίμα και στην προστασία από τις θρομβώσεις. Το κόκκινο κρασί έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση, γιατί περιέχει φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, όπως η ρεσβερατρόλη. Βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, προστατεύει από την υπέρτασή και έχει αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες.
Συνταγή
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, καβουρδίζουμε ελαφρά το σουσάμι μας, να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Δεν χρειάζεται πάνω από 1 – 2 λεπτά. Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο ποτήρι με το κρασί, πάνω από το μπολ που θα βάλουμε τα υλικά μας, ώστε όταν αφρίσει, να χυθεί μέσα στο μπολ. Βάζουμε το κρασί με τη σόδα στο μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υγρά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη ζάχαρη να λιώσει και σταδιακά το αλεύρι, το σουσάμι και το μπέικιν.
Με το χέρι ανακατεύουμε κυκλικά το μείγμα μέχρι να δημιουργηθεί μια σχετικά μαλακή ζύμη που να πλάθεται. Παίρνουμε 40 γρ. ζύμη κάθε φορά και πλάθουμε μικρά μπαστουνάκια 10 εκατοστά το καθένα, ή ενώνουμε τις άκρες και φτιάχνουμε κουλουράκια. Τα βουτάμε σε ένα πιατάκι γεμάτο με το καβουρδισμένο σουσάμι, για να κολλήσει πάνω τους και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει πρώτα ένα αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C, για 20 λεπτά. Θα μας βγουν 2 φουρνιές από 15 - 20 κουλουράκια η καθεμία. Καλή επιτυχία!
Μερίδες: 35
Χρόνος: 1h
Δυσκολία:
Συστατικά
- 300ml Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Ζάκρος Πολιτεία Ελαιολάδου
- 150γρ. σουσάμι
- 300 γρ ζάχαρη (ή 300 ml πετιμέζι)
- 200 ml (1 ποτήρι του νερού) κόκκινο κρασί
- 1 κουταλάκι γλ. μαγειρική σόδα
- 1 φακελάκι baking powder
- 1.250 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ή μαλακό
- κανέλα
- μοσχοκάρυδο
- γαρύφαλλο