Ντάκος ο Κρητικός

Dakos

Ένα από τα πιο υγιεινά και διατροφικά έξυπνα, σνακ του κόσμου.

Ένα συνηθισμένο σνακ στην Κρήτη, κατάλληλο για πρωινό ή βραδινό, με πολύ βασικά υλικά. Το κριθάρι είναι από τα παλαιότερα δημητριακά στον πλανήτη. Πλούσιο σε πρωτεΐνες, μαγνήσιο και φυτικές ίνες, ήταν το βασικό είδος διατροφής των Σπαρτιατών, αλλά κι ένα από τα κύρια δημητριακά που έτρωγαν όλοι οι αρχαίοι Έλληνες. Βοηθά στη λειτουργία του εντέρου, στον κορεσμό και την απώλεια βάρους. Είναι κατάλληλο για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, γιατί επιτρέπει την σταδιακή απελευθέρωση γλυκόζης και τους βοηθά να ελέγξουν τα επίπεδα του ζαχάρου.

Ο ντάκος ονομάζεται επίσης και «λαντουριστό» στην Ανατολική Κρήτη, από το ρήμα «λαντουρίζω» δηλαδή περιβρέχω, ή «κουλουκόψωμο» από τη λέξη κουλούκι που σημαίνει σκύλος στην Κρητική διάλεκτο, από την συνήθεια των ανθρώπων να δίνουν βρεγμένο παξιμάδι στα ζώα. Ως «κουκουβάγια» είναι γνωστό στην Δυτική Κρήτη.

Συνταγή

Βαπτίζουμε το παξιμάδι για 3 δευτερόλεπτα, σε νερό. Έπειτα το βάζουμε σε ένα πιάτο, απλώνουμε πάνω του το ελαιόλαδο πρώτα, έπειτα την τριμμένη τομάτα και αλατίζουμε. Προσθέτουμε την θρυμματισμένη φέτα ή την ξινομυζήθρα. Ρίχνουμε λίγη ρίγανη και μερικές σταγόνες ελαιόλαδου για το φινίρισμα.

Παραλλαγές: Μερικοί προτιμούν το ξύγαλο ή τη γραβιέρα Κρήτης, ή παραλείπουν τελείως τα γαλακτοκομικά. Άλλοι, για πιο πικάντικη γεύση, συνοδεύουν τον Ντάκο τους με 5-6 ελιές, κάππαρη ή κρίταμο τουρσί. Όσοι δεν προτιμούν την ντομάτα, βάζουν στη θέση της αρκετό λεμόνι (2 κουτ. σούπας).

TIP: Αν διάλεξες πολύ σκληρό παξιμάδι ή αλλιώς «καύκαλο», με μεγάλη περιεκτικότητα σε κριθάρι, θα αφήσεις λίγο παραπάνω το ψωμί σου στο νερό, (περίπου 30 δευτερόλεπτα) για να προλάβει να μαλακώσει και ύστερα θα το ταμπονάρεις ελαφρά με μια πετσέτα για να φύγει η περίσσεια νερού.

Μερίδες: 1

Χρόνος: 5'

Δυσκολία:


Συστατικά

  • 1 τριμμένη ώριμη ντομάτα
  • κριθαρένιό παξιμάδι, 1 κουλούρα ή 1 μακρόστενο Ντάκο
  • 2 - 3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Ζάκρος Πολιτεία Ελαιολάδου
  • αλάτι
  • ρίγανη (προαιρετικά)
  • ξινομυζήθρα ή φέτα θρυμματισμένη