ADELΦΟS | Ελαιόλαδο, δελφίνια και συμβολισμοί

Ship procession fresco part 2 Akrotiri Greece res article

Ας μιλήσουμε για την ιστορία αυτής της όμορφης ετικέτας, που μυρίζει Ελλάδα, Μεσόγειο, καλοκαίρι και φως.

ΔΕΛΦΙΝΙΑ | ΑΔΕΛΦΙΑ

Τα δελφίνια, είναι μυστηριακά πλάσματα που φέρουν τις πανάρχαιες ζωογόνες δονήσεις των ωκεανών. Η ονομασία «δελφίνι» προέρχεται από την ελληνική λέξη «δελφύς» που σημαίνει «μήτρα». Συναντάμε τη λατρεία τους στις αρχαίες μητριστικές κοινωνίες, όπου επίκεντρο της Θείας ουσίας, είναι η Μητέρα Γη. Μια τέτοια κοινωνία ήταν και η Μινωική.

Στην παγκόσμια λαϊκή παράδοση, συχνά θεωρούνται «αδελφοί του ανθρώπου» δηλαδή πλάσματα που μοιράζονται τον μεγαλύτερο δεσμό: την ίδια μήτρα. Η πεποίθηση αυτή, αποκαλύπτει την αμοιβαία έλξη ανάμεσα στον άνθρωπο και το ξεχωριστό αυτό θηλαστικό. Η φιλία επίσης και η συντροφικότητα που προσφέρουν αλτρουιστικά αυτά τα πανέξυπνα πλάσματα στον άνθρωπο και στα υπόλοιπα έμβια όντα, μας οδηγεί στην ουσία της αδελφοσύνης.

Τελικά όλα τα έμβια αυτού του πλανήτη δεν μοιράζονται την ίδια συμπαντική μήτρα δημιουργίας; Δεν είμαστε όλοι στα αλήθεια αδέλφια; Αδέλφια μεταξύ μας, με τη φύση, αλλά και με ότι τρέφει αληθινά την ψυχή και το σώμα;

Ο Έλληνας ποιητής Οππιανός από την Κιλικία κατά τον 2ο μ.Χ αιώνα αναφέρει στα γραπτά του: «Τίποτα πιο θεϊκό από τα δελφίνια δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί, γιατί αλήθεια κάποτε ήταν άνθρωποι και ζούσαν στις πόλεις μαζί με τους θνητούς. Αντάλλαξαν όμως τη στεριά για τη θάλασσα και έλαβαν τη μορφή ψαριών. Και έως και σήμερα, το ενάρετο πνεύμα του ανθρώπου που ενυπάρχει σε αυτά, προστατεύει την ανθρώπινη σκέψη και τα ανθρώπινα έργα».