Αποθεραπεία – Αποκατάσταση | Μυϊκή ανάπτυξη - Οστά

Stretching athletes

Πιο δυνατό σώμα για τους αθλούμενους, με ελαιόλαδο.

Στην αποθεραπεία, γίνεται όλη η πραγματική δουλειά της άσκησης. Τότε ο οργανισμός, μετά την απώλεια υγρών, την εξάντληση αποθεμάτων ενέργειας και τους φυσιολογικούς μικροτραυματισμούς των μυϊκών ιστών, ξεκινά την επιδιόρθωση, την αποκατάσταση και την μυϊκή ανάπτυξη με αποτέλεσμα να γίνεται το σώμα λίγο πιο δυνατό από ότι ήταν πριν. Το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των μυών κατά την άθληση και να προάγει τη διαδικασία της ανάπτυξης, διότι:

  • Βοηθά τα κύτταρα να απορροφήσουν τη χοληστερόλη και να την μετατρέψουν σε τεστοστερόνη, περισσότερο από άλλα λιπαρά. Η τεστοστερόνη είναι απαραίτητη στη δόμηση των μυών αλλά και στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας. [Lipids, τευχος 44, άρ. άρθρου: 345]
  • Τα λιπαρά οξέα που περιέχει, επηρεάζουν άμεσα την σύνθεση των αναβολικών ορμονών εσωτερικά στο σώμα, άρα και της τεστοστερόνης και της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης (Human Growth Hormone - HGH) και ως εκ τούτου, επηρεάζουν την ανάπτυξη μυϊκής μάζας.
  • Η συσσώρευση γαλακτικού οξέος είναι ο λόγος για την βαριά, επώδυνη αίσθηση στους μυς μετά από μια προπόνηση και είναι φυσικό αποτέλεσμα της περίσσειας πυροσταφυλικού οξέος, το οποίο είναι ένα υποπροϊόν της διάσπασης της γλυκόζης. Σύμφωνα με πατέντα Ολλανδών εφευρετών, «Η πρόσληψη υδροξυτυροσόλης στη μορφή εκχυλίσματος ελιάς, μειώνει την ποσότητα γαλακτικού οξέος στο πλάσμα το σώμα και τα κύτταρα των μυών». Επιπλέον μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα γλουταθειόνης, ενισχύοντας έτσι τους φυσικούς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς του οργανισμού, αφού η γλουταθειόνη δρα ώς αντιοξειδωτικο στα κύτταρα αναστέλλοντας την αύξηση των ελευθέρων ριζών.

Υγεία των οστών: Το ελαϊκό οξύ, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και οι φαινολικές ενώσεις του ελαιόλαδου, συνεργάζονται για την ανάπτυξη του ιστού των οστών και την επανόρθωση της οστικής πυκνότητας που προστατεύει από κατάγματα και τραυματισμούς