Οξειδωτικό Στρες & Άθληση | Ελαιόλαδο

Oxidative stress 1

Δραστήριοι και μη, το αντιμετωπίζουν. Άμυνα το ελαιόλαδο.

Όταν αυξάνεται η κατανάλωση οξυγόνου από τον οργανισμό, πράγμα που γίνεται για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, ο οργανισμός παράγει μόρια, που ονομάζονται δραστικές μορφές οξυγόνου (Reactive Oxygen Species, ROS). Ένα είδος δραστικών μορφών οξυγόνου, είναι και οι ελεύθερες ρίζες. Οι δραστικές μορφές οξυγόνου σε χαμηλά επίπεδα, δεν βλάπτουν, γιατί ο οργανισμός, έχει την ικανότητα να τις αδρανοποιεί και να επισκευάζει τις βλάβες που προκαλούν, με μηχανισμούς αντιοξειδωτικής άμυνας. Όταν όμως η ισορροπία παραγωγής ROS και φυσιολογικής αντιοξειδωτικής άμυνας διαταραχθεί, τότε εμφανίζεται το οξειδωτικό στρες που σημαίνει ότι το υψηλό επίπεδο των τοξικών μορίων, βλάπτει τα κύτταρα και τα συστατικά τους, όπως τις πρωτείνες, τα λιπίδια και το DNA. Το οξειδωτικό στρες, μπορέι να οδηγήσει σε φλεγμονές και βλάβες στις λειτουργίες των ιστών, ενώ μπορεί να αποτελέσει βάση ασθενειών.

Η άσκηση, προκαλεί οξειδωτικό στρες στον οργανισμό, ενεργοποιεί όμως ταυτόχρονα και την φυσιολογική αντιοξειδωτική του άμυνα, ανάλογα με την ένταση και την διάρκεια της προπόνησης. Σε χαμηλής έντασης προπονήσεις διαρκείας, οι αντιοξειδωτικές άμυνες του οργανισμού μπορούν να αντιμετωπίσουν την παραγωγή ROS, όσο όμως η ένταση ή/και η διάρκεια αυξάνει, οι άμυνες αυτές δεν είναι πλέον αρκετές και πιθανόν οδηγούμαστε σε οξειδωτική βλάβη. Η τακτική, μακροχρόνια προπόνηση, μπορεί να ωθήσει τον οργανισμό να εξελιχθεί, αυξάνοντας την αντιοξειδωτική απόκριση του στο οξειδωτικό στρες. Κατά συνέπεια, οι έμπειροι εκπαιδευμένοι αθλητές παρουσιάζουν λιγότερα επίπεδα ζημιών από τα άτομα που δεν προπονούνται συστηματικά. [1]

Ενδιαφέρον: Οι πολυφαινόλες και η Βιταμίνη Ε του ελαιολάδου, εμποδίζουν το οξειδωτικό στρες να επηρεάσει τη φυσική απόδοση.

Τo βαθμό ανταπόκρισης του οργανισμού, επηρεάζουν παράγοντες όπως η ηλικία, η κατάσταση προπόνησης και η διατροφή. Ένας σίγουρος και ασφαλής τρόπος για να βοηθήσουν οι αθλούμενοι το σώμα τους να ενεργοποιήσει τους αντιοξειδωτικούς του μηχανισμούς αλλά και να λάβει «έξτρα» βοήθεια ώστε να μην κινδυνέψει η υγέια τους από ασθένειες και τραυματισμούς, είναι μια έξυπνη διατροφή ως μέρος της προπόνησης, πλούσια σε φυσικά αντιοξειδωτικά.

Το ελαιόλαδο σε αυτή την προσπάθεια είναι ο καλύτερος τους φίλος, καθώς περιέχει εκ φύσεως πολυφαινόλες και σημαντική ποσότητα βιταμίνης Ε που εκτελούν αντιοξειδωτικές λειτουργίες στο σώμα, αποτρέπουν το οξειδωτικό στρες και ελάχιστοποιούν τη ζημιά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες κατά τη διάρκεια έντονων προπονήσεων όπου το σώμα καταναλώνει πολύ οξυγόνο. Φυσικά αυτού του είδους η διατροφή μπορεί να ωφελήσει εξίσου δραστήριους και μη, για την αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες.[2]