Γιώργος Σφενδουράκης

Zakros Producers Giorgos Sfendourakis W

Παραγωγός Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζάκρου. 35 χρόνια έλαιοκαλλιεργητής, ξέρει ότι η φύση, θα σου ανταποδώσει εκείνο που θα της προσφέρεις.

Τα χειμωνιάτικα απογεύματα, όταν μετά από μια κοπιώδη μέρα βλέπει τον καρπό της συγκομιδής, νιώθει ζωντανός, γιατί η καλλιέργεια της ελιάς είναι για εκείνον τρόπος ζωής. Το ελαιόλαδο για τον Γιώργο είναι ένα τόσο σημαντικό αγαθό, που το τοποθετεί τρίτο σε σημασία, μετά τα παιδιά και τους γονείς του. Μαζί με τις ελιές του, περιποιείται τον κήπο και τα οπωροφόρα δέντρα του. Αγαπά τη φύση, γιατί του χαρίζει καλή διάθεση και χρόνο για κουβέντα, που περιστρέφεται γύρω από την προστασία της, την προσφορά και τα αγαθά της.

Ο Γιώργος λέει: «Ατομικές λύσεις σε συλλογικά προβλήματα δεν υπάρχουν. Ας παλέψουμε λοιπόν όλοι μαζί, με όπλο τον Συνεταιρισμό μας».

Είναι σίγουρος ότι οι καταναλωτές που θα βάλουν στο τραπέζι τους το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Ζάκρου, δε θα το μετανιώσουν και θα το ξαναβάλουν, γιατί αξίζει πραγματικά. Την αξία αυτή αποδίδει στο κλίμα, στο έδαφος, στην πειθαρχία στους κανόνες παραγωγής και στο συνδυασμό της παραδοσιακής καλλιέργειας με νέες καλές και οικολογικές πρακτικές παραγωγής. Μεγάλη έμφαση δίνει στην εξαιρετική συνεργασία των παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζάκρου, που έχουν μάθει να γεφυρώνουν τις διαφορές τους, λέγοντας ότι «ατομικές λύσεις σε συλλογικά προβλήματα δεν υπάρχουν. Ας παλέψουμε λοιπόν όλοι μαζί, με όπλο τον Συνεταιρισμό μας». Το κλειδί της ομαδικότητας τους, είναι για εκείνον η αγάπη για το ίδιο αντικείμενο, η συν-αντίληψη, η κοινή βάση για συζήτηση, ο ορθολογισμός και η καλή πίστη.