Ας γνωρίσουμε κάθε μια από αυτές τις εκπληκτικές ενώσεις – δώρα της φύσης.
Τι είναι οι πολυφαινόλες;
Οι φαινολικές ενώσεις, γνωστές και ως πολυφαινολικές ενώσεις, είναι μια μεγάλη ομάδα οργανικών ενώσεων που συναντούμε στα φυτά, ως προϊόντα του δευτερογενούς μεταβολισμού τους. Έχουν πολλές ευεργετικές δράσεις για την υγεία, με αποκορύφωμα τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες Διακρίνονται σε τουλάχιστον 15 κατηγορίες. Μια από τις σημαντικότερες, είναι τα φλαβονοειδή, ευρέως διαδεδομένα στη φύση. Πολυφαινόλες μπορούμε να βρούμε στα δημητριακά, τα όσπρια (ιδίως σκούρες ποικιλίες όπως κόκκινα και μαύρα φασόλια), στα φρούτα, όπως μήλα και εσπεριδοειδή, ιδίως στο φλοιό, τους ξηρούς καρπούς, καθώς και στο κρασί, το τσάι, τη μπύρα και το κακάο. Οι πολυφαινόλες είναι υπεύθυνες για ορισμένα γευστικά και αρωματικά (οργανοληπτικά) χαρακτηριστικά των φυτικών τροφίμων και ποτών, όπως είναι η στυφή και πικρή γεύση.
Fact: Οι πολυφαινόλες προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, προϊόντα οξείδωσης που καταστρέφουν τα κύτταρα και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και γήρανση.