Η ιστορία της Ελιάς σε έμμετρο λόγο.
Συγγραφέας: Γεώργιος Κων/νου Πλατανάκης. Συνταξιούχος Ασυρματιστής Εμπορικού Ναυτικού. Βιοκαλλιεργητής Κορωνέικης Ελιάς.
Η ιστορία της Ελιάς σε έμμετρο λόγο.
Συγγραφέας: Γεώργιος Κων/νου Πλατανάκης. Συνταξιούχος Ασυρματιστής Εμπορικού Ναυτικού. Βιοκαλλιεργητής Κορωνέικης Ελιάς.
Τα φύλλα μου ‘ναι φάρμακο κι απ’ τους παλιούς τους χρόνους,
ανθρώπους θεραπεύουνε π’ αρρώστιες κι απ’ πόνους
Πλύνε καλά τα φύλλα μου στον ήλιο ξερανέτα
κι αν αρρωστήσεις βράσετα και σαν το τσάι πιέτα.
Με τον χυμό των φύλλων μου οι Φαραώ μπορούσαν,
νεκρών ν’ αλείφουν σώματα κι έτσι τα διατηρούσαν.
Γιατί ο χυμός των φύλλων μου που αποτοξινώνει,
βακτήρια, μικρόβια και μύκητες σκοτώνει.
Πίεση αρτηριακή αυτός την ελαττώνει,
το αίμα να κυκλοφορεί στις φλέβες βελτιώνει.
Χοληστερίνη, ζάχαρο, γρίπη, αρθρώσεις, πέψη,
όλα ο χυμός των φύλλων μου μπορεί να τα γιατρέψει.
Καρποί μου είναι οι ελιές κι έχουν πολλά οφέλη
κι ο άνθρωπος στη διατροφή και τις ελιές μου θέλει.
Οι ελιές μου είναι πράσινες, μαύρες, μικρές, μεγάλες,
αλλά υπάρχουνε πολλές και ποικιλίες άλλες.
Σε δυό μονάχα θα σταθώ που στον καρπό διαφέρουν,
μα και τις δυό οι άνθρωποι πολύ καλά τις ξέρουν.
Η μια αυτή των Καλαμών λάδι κ’ εκείνη βγάνει,
μα επειδή ‘ναι χονδρολιά για το τραπέζι κάνει.
Η άλλη, Κορωνέικη καρπό μικρό τον κάνει,
μα είναι το καλύτερο το λάδι απού βγάνει.
Στην Κρήτη την καλλιεργούν απ’ το ‘να στ’ άλλο άκρο,
μα λάδι το καλύτερο το βγάζουνε στη Ζάκρο.
Εύκολα, πολύ γρήγορα οι άνθρωποι μπορούνε, μ’ αλάτι και λαδόξυδο ελιές να συντηρούνε.
Μινωική είναι τροφή γι’ αυτό και ξεχωρίζει, να τρως ελιές συμπλήρωμα καθημερνά αξίζει.
Όσοι ‘χουν στο τραπέζι τους ελιές κάθε ημέρα,
φάρμακα δεν χρειάζονται, Γιατρούς τους κάνουν πέρα.
Όπως και με τα φύλλα μου και με ελιές μπορούνε,
άνθρωποι με νοσήματα την γιατρειά να βρούνε.
Κάνουν καλό σ’ Αλτσχάιμερ, πάχος, καρδία, και αίμα,
όγκους, καρκίνο, σίδερο, οστά, ως και στο δέρμα.
Ακόμα και το βάρος σου αν σου ‘χει γίνει θέμα,
δέκα ελιές και το ‘χασες πριν από κάθε γεύμα.
Το λάδι μου, τι να σου πω και πώς να ξεκινήσω,
΄΄ υγρό χρυσό ΄΄ το προτιμώ να το ονοματίσω.
Υγρός Χρυσός το λάδι μου είναι για τους ανθρώπους,
αιώνες το γνωρίζουνε σ’ όλους της γης τους τόπους.
Ειν’ ελιξίριο ζωής κι όσοι στην διατροφή τους,
λάδι καταναλώνουνε αλλάζει η ζωή τους.
Καλή υγεία έχουνε και ζούνε πολλούς χρόνους
το λάδι είναι φάρμακο σ’ αρρώστιες και σε πόνους.
Βρέξε τον κριθινόντακο στο λάδι μου ως τρέχει
και επιτόπου φάτονε πιο νοστιμία δεν έχει.
Εικοσιπέντε σε κιλά λάδι καταναλώνει,
τον χρόνο κάθε κρητικός γι’ αυτό και ξανανιώνει.
Πολλές απ’ τις ασθένειες το λάδι θεραπεύει
όποιος το τρώει τον γιατρό, δεν ξέρει, δεν γυρεύει.
Καρδιακά νοσήματα, Αλτσχάιμερ, καρκίνο,
φάρμακό το καλύτερο, το λάδι είν΄ εκείνο.
Τα λαδερά τα φαγητά στη Κρήτη στην Ελλάδα,
στον κόσμο ξεχωρίζουνε από την νοστιμάδα.
Είναι γκουρμέ τα φαγητά απού παρασκευάζουν,
όταν το ελαιόλαδο το εδικό μου βάζουν.
Η Κρήτη το καλύτερο στον κόσμο λάδι βγάνει, ποιότητα, παραγωγή, κάθε χρόνο αυξάνει.
Έξτρα παρθένο λέγεται, και έχει ετικέτα, λάδια υπάρχουνε πολλά, πριν πάρεις, διαλεγέ τα.
Στη Κρήτη σε Εστίαση και σε Ξενοδοχεία, έξτρα παρθένο λάδι μου έχει επιτυχία.
Έχουν πελάτες που ‘ρχονται στη Κρήτη κάθε χρόνο,
τα λαδερά τα φαγητά θέλουν να τρώνε μόνο.
Γιατί είναι με το λάδι μου το έξτρα παρθένο,
απ΄ όλα το καλύτερο πιο πολυβραβευμένο.
Έξτρα παρθένο λάδι μου βάζε να τηγανίζεις,
δεν το αλλάζεις τακτικά, υγεία διασφαλίζεις.
Η συνέχεια της ιστορίας: Ελιά σαν Παραμύθι | Μέρος 4ο
Το προηγούμενο μέρος: Ελιά σαν Παραμύθι | Μέρος 2ο
Γνώρισε το συγγραφέα και παραγωγό ελαιολάδου κ. Γεώργιο Πλατανάκη