Η ιστορία της Ελιάς σε έμμετρο λόγο.
Συγγραφέας: Γεώργιος Κων/νου Πλατανάκης. Συνταξιούχος Ασυρματιστής Εμπορικού Ναυτικού. Βιοκαλλιεργητής Κορωνέικης Ελιάς.
Η ιστορία της Ελιάς σε έμμετρο λόγο.
Συγγραφέας: Γεώργιος Κων/νου Πλατανάκης. Συνταξιούχος Ασυρματιστής Εμπορικού Ναυτικού. Βιοκαλλιεργητής Κορωνέικης Ελιάς.
Με του Χριστού τα δάκρυα εγώ ‘μαι ποτισμένη
κι έχω τη θεία χάρη του να ‘μαι ευλογημένη.
Σε όλα τα μυστήρια που κάνει η Εκκλησία,
πάντα βάζει το λάδι μου κι αυτό ‘χει σημασία.
Γιατί ‘ναι λάδι ιερό, λαδί ευλογημένο,
θάνατος, γάμος, βάπτιση, είναι συνυφασμένο.
Στο λάδι μου μουσκεύουνε βαμβακερό φυτίλι
κι ανάβουνε νυχθημερόν τ’ αγίου το καντήλι.
Λιπαντικό και καύσιμο και φως για το λυχνάρι,
το χρησιμοποιούσανε το εδικό μου λάδι.
Καλλυντικό και φάρμακο τροφή επιλεγμένη, το λάδι μου είναι γνωστό σ’ όλη την οικουμένη.
Εγώ δεν είμαι μοναχή, έχω παιδιά κι εγγόνια,
που συνεχώς αυξάνονται όσο περνούν τα χρόνια.
Ελιές, ελιές θα δεις παντού, έχει δεν έχει χώμα,
από τα φρύδια του γιαλού ως τα βουνά ακόμα.
Τριάντα πέντε είπανε πως έχουν μετρημένες,
εκατομμύρια ελιές στη Κρήτη φυτεμένες.
Βγάζουν εκατό είκοσι χιλιάδες κι όχι μόνο,
τόνους με ελαιόλαδο στη Κρήτη κάθε χρόνο.
Που ‘ναι ένα εισόδημα πολύ προσοδοφόρο,
γι’ αυτό ελιές φυτεύουνε όπου θα βρούνε χώρο.
Αυτό θα πει πως τα λεφτά πριν ξεκαθαριστούνε,
φτάνουνε τα διακόσια δις κ’ ίσως τα ξεπερνούνε.
Το λάδι χύμα δίνανε και κέρδιζαν οι άλλοι,
μα τώρα εμφιαλώνεται και ‘χει τιμή μεγάλη.
Ενώσεις και παραγωγοί στόχο έχουνε βάλει,
το όφελος να ‘χουν αυτοί, να μην το παίρνουν άλλοι.
Γι’ αυτό στην εμφιάλωση στρέφουν την προσοχή τους,
γιατί έτσι στηρίζουνε την επιχείρησή τους.
Στη βιοκαλλιέργεια σιγά, σιγά περνούνε,
το περιβάλλον σέβονται, σωστά καλλιεργούνε.
Τους ψεκασμούς με κάλυψη τους έχουν σταματήσει,
μόνο τους δολωματικούς τώρα έχουν κρατήσει.
Τα χημικά λιπάσματα δεν βάζουν όπως πρώτα,
κόβουν και δεν ψεκάζουνε όπως παλιά τα χόρτα.
Δεν κάνουν ό,τι έκαναν σε περασμένους χρόνους,
μα τώρα συμβουλεύονται πρώτα τους Γεωπόνους.
Μετά από το κλάδεμα λιπάσματα δεν μπαίνουν,
μου θρυμματίζουν τα κλαδιά και με αυτολιπαίνουν.
(Φωτογραφία: Μετά το κλάδεμα, θρυμματισμός των κλαδιών για βιολογική αυτολίπανση)
Ακόμα σ’ αγροτουρισμό έχω και ‘κει συμβάλει,
πηγή ΄ναι οικονομική κι αυτή πολύ μεγάλη.
Είναι ένας τρόπος εύκολος κ’ έχει πολλά οφέλη,
μα αυτός που θα ασχοληθεί θα πρέπει να το θέλει.
Γιατί μέσα στο σπίτι του θα ΄χει ξένους ανθρώπους
και πρέπει να ‘ναι ευγενικός και να ΄χει ωραίους τρόπους.
Από αυτόν οι ξένοι του πολλά θα διδαχθούνε,
μαθήματα θα πάρουνε οι Κρητικοί πως ζούνε.
Πολυδραστηριότητα ο επισκέπτης έχει
και σε δουλειές στην ύπαιθρο μπορεί να συμμετέχει.
Χαρά της περιήγησής, της γνώσης όταν νοιώσει
την αειφόρο ανάπτυξη μετά θα μεταδώσει.
Θα τον φιλέψουν με ρακή και ντάκο παξιμάδι,
πάνω ντομάτα, ρίγανη φέτα ελιές και λάδι.
Τα λαδερά τα φαγητά που είναι πολλά πιάτα,
θα φάει και θα νοσταλγεί την κρητική σαλάτα.
Μνημειακές ελιές θα δει και ελαιομουσεία, όλα ‘πο μένα ξεκινούν κι αυτό ΄χει σημασία…..
Εδώ η Ελιά τελειώνει την αφήγηση της ...
Αυτή η ιστορία μου με λίγα λόγια ήτο,
δεν λέω περισσότερα και ο νοών – νοείτω…….
Και ο Σκίνος απαντά...
Ελιά μου υποκλίνομαι με σεβασμό και δέος,
μπροστά σ’ εσένα είμαι ‘γω στον κόσμο τελευταίος.
Κακό για σένα δεν θα πω όσα χρόνια κι αν ζήσω,
δικός σου δούλος θα γενώ να σε υπηρετήσω.
Ελιά: -Τώρα την ιστορία μου που ξέρεις μη ζηλεύεις,
γιατί και ‘συ ‘σαι χρήσιμος και ας μη το πιστεύεις…………
Το προηγούμενο μέρος της ιστορίας: Ελιά σαν Παραμύθι | Μέρος 3ο
Γνώρισε το συγγραφέα και παραγωγό ελαιολάδου κ. Γεώργιο Πλατανάκη