Τρομαχτικό όνομα, έτσι δεν είναι; Μη φοβάσαι, το φαράγγι των νεκρών δεν σε απειλεί έμμεσα, δεν κρύβει φαντάσματα ή καμιά μυστηριώδη κατάρα!
Αντιθέτως, κρύβει απίστευτη φυσική ομορφιά και αρχαιολογικό ενδιαφέρον για τον περιπατητή. Το Φαράγγι των Νεκρών είναι ένας εντυπωσιακός γεωλογικός σχηματισμός, δημιούργημα τεκτονικών μεταβολών και διεργασιών χιλιάδων ετών που βρίσκεται ανάμεσα στους οικισμούς της Ζάκρου και της Κάτω Ζάκρου και τους συνδέει. Είναι το τελευταίο μέρος του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού μεγάλων αποστάσεων Ε4 για την Ελλάδα. Το Ε4 διέρχεται τις χώρες Ισπανία, Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα μέχρι Πελοπόννησο και μετά διασχίζει όλη την Κρήτη από τα δυτικά μέχρι ανατολικά στην Κάτω Ζάκρο. Από εδώ και πέρα το Ε4, συνεχίζει στην Κύπρο.
Μπορείς να διασχίσεις το φαράγγι, εισερχόμενος σε αυτό από την είσοδο στη θέση Παλαίμυλος που βρίσκεται κοντά στην (πάνω) Ζάκρο και συγκεκριμένα 1 χιλιόμετρο από το κάτω άκρο του χωριού, ή από μια δεύτερη είσοδο που βρίσκεται περίπου ανάμεσα στους δύο οικισμούς και απέχει 4 χιλιόμετρα από το χωριό της πάνω Ζάκρου, στη θέση Σκινάρες, δίπλα στον επαρχιακό δρόμο. Εκεί μπορείς να φτάσεις με το ΚΤΕΛ ή να αφήσεις το αυτοκίνητο σου σε ειδικό χώρο στάθμευσης. Η είσοδος αυτή συντομεύει το χρόνο της πεζοπορίας, που από το σημείο αυτό, θα σου πάρει περίπου 2 ώρες, μπορεί και λιγότερο.
Ο δρόμος είναι σχετικά εύκολος, με καλή πληροφοριακή σήμανση του Ε4 και του Γεωπάρκου Σητείας στο οποίο ανήκει. Το καλοκαίρι ειδικά, μην το σκέφτεσαι καθόλου, είναι κατάλληλο ακόμα και για τα παιδιά. Απλώς πάρε μαζί σου σνακ και νερό. Το χειμώνα, η κοίτη του φαραγγιού γεμίζει νερό από τα ρέματα της πάνω Ζάκρου και των Αδραβάστων και σχηματίζεται ποτάμι που καταλήγει στην τοποθεσία Λενικά. Το επίπεδο δυσκολίας ανεβαίνει, καθώς πρέπει να πατήσεις σε γλιστερές πέτρες ανάμεσα σε ρυάκια. Το πλάτος του φαραγγιού κυμαίνεται από 60- 120 μ. και το ύψος του από την κοίτη του χειμάρρου φτάνει και ξεπερνάει σε ορισμένα σημεία, τα 120 μέτρα.
Το φαράγγι χρησιμοποιήθηκε και από τους Μινωίτες σαν δίοδος σύνδεσης του λιμανιού της Κάτω Ζάκρου με τα ορεινά σημεία. Στην έξοδο του φαραγγιού υπάρχει αναρριχητικό πεδίο. Στην έξοδο σε περιμένει επίσης, το μεγαλειώδες Μινωικό ανάκτορο, το 4ο μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο της Μινωικής Κρήτης και ορμητήριο του εκπληκτικού Μινωικού Στόλου προς την Κύπρο, την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή. Αν έχεις ξεκινήσει πρωί την πεζοπορία σου θα προλάβεις τον αρχαιολογικό χώρο ανοικτό.