Γιάννης Βδοκάκης

Zakros Producers John Vdokakis W

Παραγωγός Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζάκρου. Όπου κι αν πατήσει στη Ζάκρο, αφουγκράζεται το παρελθόν και τη σημασία του τόπου του.

Ο Γιάννης γεμίζει τη μέρα του με πολλές αγροτικές δραστηριότητες, όμως η ελιά και το λάδι, είναι πρωταρχικά για εκείνον. Με αυτά συνδέει όλη τη ζωή και τον βιοπορισμό του σήμερα στα 49 του χρόνια και δε θα ήθελε τίποτα διαφορετικό. Αγαπά τον τόπο του και όπου κι αν πατήσει, αφουγκράζεται το παρελθόν και τη σημασία του. Η αίσθηση αυτή, είναι το πρόσταγμα για να συνεχίζει να αγωνίζεται και να δημιουργεί.

Σκέφτεται την ιστορία, την δική του αλλά και αυτή που τον ξεπερνά, σκέφτεται τους δικούς του ανθρώπους και η δύναμη του πολλαπλασιάζεται.

Σέβεται τη φύση και «ακούει» τους ρυθμούς της. Ξέρει ότι εκείνη δεν βιάζεται κι όμως όλα είναι στην ώρα τους. Παρατηρεί τα φαινόμενα και ξέρει τα σημάδια των εποχών και του καιρού, που περιμένει να δει, για να βεβαιωθεί ότι όλα πάνε καλά. Οι εμπειρίες του από τη δουλειά του αγρότη στα χωράφια, μέσα στο κρύο και τη βροχή, τον κάνουν να νιώθει ζωντανός, ότι δίνει τον δικό του, ανθρώπινο αγώνα για επιβίωση. Ως ένας άνθρωπος με μεγάλη αίσθηση του καθήκοντος και της αξιοπρέπειας, δεν αντέχει την αδικία. «Με αγώνα και σκληρή δουλειά, ακόμα και αν ξεπεράσεις τον εαυτό σου, ακόμα κι αν αγγίξεις την εξαθλίωση, μπορείς να αποκτήσεις όσα θέλεις στη ζωή», πιστεύει.