Γλιστρίδα
Αν έπρεπε να διαλέξουμε τον πρωταγωνιστή της Κρητικής χλωρίδας, αυτός είναι η μικρή αλλά «δυνατή» γλιστρίδα (Portulaca oleracea). Πλούσια σε α-λινολενικό οξύ ή αλλιώς ω3 λιπαρό οξύ (350mg/100g), είναι σα να έχει συμμαχήσει με το ελαιόλαδο για την προστασία της καρδιαγγειακής υγείας. Για όσους μάλιστα δεν προτιμούν τα ψάρια, κανένα πρόβλημα! Η συχνή κατανάλωση γλιστρίδας μπορεί να τους δώσει το α- λινολενικό που χρειάζονται. Το ω3 λιπαρό οξύ όπως και οι βιταμίνες Α, Ε, C και Β καροτίνη που περιέχει, συμβάλλουν στην προστασία του εγκεφάλου, στις παθήσεις των νεφρών, την προστασία της όρασης, του δέρματος και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Καθώς είναι ζιζάνιο, και δεν της αρέσει να υπακούει σε κανόνες, φυτρώνει μόνη της το καλοκαίρι στα χωράφια και μπορεί ευκολά να εξαπλωθεί ο σπόρος της, ακόμα και στη γλάστρα. Είναι τόσο δροσερή και με λεία υφή ,που κάνει θραύση ωμή, σε μια σαλάτα με λίγο ελαιόλαδο, γιαούρτι, ελάχιστο ξύδι και αλάτι, ή σε μία κλασική χωριάτικη με αγγούρι, κρεμμύδι, πιπεριά ντομάτα και ελιές. Τρώγεται και μαγειρεμένη ή τουρσί. Έχει επουλωτικές ιδιότητες και βοηθά στην υγεία της ουροδόχου κύστης, στα γαστρεντερικά προβλήματα και στην διατήρηση της υγειάς του στομάχου και του συκωτιού.
Στην Κρήτη λέμε: «Γλιστρίδα και νερό, κάνουν συκώτι δροσερό» όπως και σε όποιον μιλάει ακατάπαυστα: «Γλιστρίδα ήφαες;», θεωρώντας ότι «γλιστράει» η γλώσσα του.