Αγκινάρες
Οι αγκινάρες (Cynara scolymus), είναι ένα λαχανικό με συχνή παρουσία στην Κρητική κουζίνα, είτε μαγειρεμένες αυγολέμονο με κρέας, συνήθως κατσικίσιο, είτε με άλλα λαχανικά, όπως κουκιά. Ακόμα και ωμές σε σαλάτες, ή απλώς με αλάτι και λεμόνι ως ορεκτικό και συνοδευτικό της ρακής, είναι πολύ ωραίος μεζές. Η συμπαγής υφή και η πλούσια γεύση του λαχανικού αυτού, του επιτρέπει να γίνεται κύριο συστατικό σε πολλές συνταγές, ιδιαίτερα για όσους ψάχνουν μια εναλλακτική για να αντικαταστήσουν το κρέας. Περιέχει αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνες C και Κ, μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο.
Με ελάχιστες θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες, σε συνδυασμό με τις ιδιότητες της, εκτοξεύει σε επιτυχία κάθε διατροφή που έχει στόχο την απώλεια βάρους.
Οι διουρητικές ιδιότητες της αγκινάρας, βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία της χολήδόχου κύστης και του ήπατος. Πλούσια σε φυτικές ίνες, βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και έρευνες έχουν δέιξει ότι βοηθά στην μείωση της κακης (LDL) χοληστερόλης και των επιπέδων ζαχάρου στο αίμα. Το εκχύλισμα της αγκινάρας, είναι ένα δημοφιλές διατροφικό συμπλήρωμα, όπως και το ρόφημα από τα φύλλα της. Φύεται άγρια σε αμμώδη εδάφη. Επίσης καλλιεργείται, άνοιξη προς καλοκαίρι.